Sunday, June 6, 2010

Tanam Rumput Karpet


Kat rumah puchong kami ader la tanah sekangkang kera kat depan & belakang rumah…..so ku n my hubby igt nk tanam rumput karpet…. Keluasan tanah kat area depan rumah ader la dalam 2 X 10 kaki , yang tanah kat belakang umah 3 X 15 kaki gitu la….mmg xbesar pon tanahnyer…tapi nk cantek punye pasal kami pon decide nk tanam rumput karpet….at least sejuk sikit mata ni memandang nti….kan2…huhu….lepas ni nk tanam ulam2 terpaksa la tanam dalam pasu….keh3…. ku pk nk tanam sendiri rumput karpet ni…kalo nk upah org pon membazir je…tapi takot gak kalo xjadi kn hehehe…..xpe jgn risau….ku dah search kat tenet ttg penanaman rumput karpet….. harap2 jadi nanti ….Antara langkah2 nyer ialah:



1. Buang rumput lama.
2. Gemburkan sikit dan ikut level tanah yg asal. Jika tanah level tanah asal tu tinggi, buang sikit dalam 3 inci tanah tu.
3. Letakkan pasir, kemudian ratakan pasir itu.
4. Siramkan air utk pastikan pasir tu benar2 mendap. Pastikan pasir itu rata. Jika ada air bertakung di sesetengah tmpt tambahkan pasir lagi untuk pastikan pasir itu benar2 rata.
5. Kemudian, baru susun rumput carpet tu. Sebaiknya susun rapat2 (mmg makan kos sikit la, tapi hasilnya mmg cantik)
6. Siram air 2 kali sehari (pagi n petang) sehingga rumput tu betul2 subur.Jgn lupa letak baja pada rumput karpet k..




Ak search kat tenet rupenyer rumput karpet ni banyak jenis….huhu…tapi yg ak tahu, ak g nursery n ckp kat tauke tu ak nk beli rumput karpet itu ajer….hahaha….pandai2 la tauke tu bagi nti…..myb this week g umah untuk buang rumput dulu n letak pasir….pastu myb minggu satu lagi p tanam tumput karpet tu…..xsabar nyer nk tgk hasilnyerrr…..nti kalo dah jadi ku amik gambar k……

No comments:

Post a Comment

Post a Comment